حمایتهای تسلیحاتی از تروریستها در سوریه و عراق و نیز بمبارانهای یمن به معنای افزایش چندین میلیارد دلاری فروش تسلیحات غربی به عربستان است.
به همین دلیل کمپین هوایی تحت امر عربستان و ائتلاف تحت حمایت آمریکا در یمن از سوی فعالان حقوق بشر هر روز بیشتر مورد انتقاد قرار میگیرد و از اقدامات آنها به عنوان عامل کشتار غیرنظامیان یاد میشود.
تا کنون حملات هوایی عربستان در یمن عامل 60 درصد از 3200 غیرنظامی کشتهشده در این درگیری شناخته شده است؛ حملاتی که بازارها، مراکز درمانی و بیمارستانها را هدف میگیرند.
براساس گزارش سالانه موسسه بینالمللی تحقیقات صلح استکهلم، ایالات متحده آمریکا با هزینههای دفاعی596 میلیارد دلاری و چین با حدود 215 میلیارد دلار هزینه نظامی جزو کشورهای پیشتاز در سال 2015 بودند و همچنین هزینه نظامی گری عربستان با هزینه87 میلیارد و 200 میلیون دلار نسبت به سال 2006 دو برابر شده است و در جایگاه سوم قرار دارد.
در تایید این سخن همین کافی است که روزنامه انگلیسی «اکونومیست» با تأکید بر حمایت کشورهای غربی به ویژه انگلیس و همچنین آمریکا از جنگ علیه یمن، نوشت عربستان سعودی از آغاز جنگ تاکنون حدود سه میلیارد پوند از غرب مهمات جنگی خریداری کرده است.
سران عربستان به امید موفقیت در یمن در عرض دو الی سه ماه، حمله نظامی به این کشور را آغاز کردند؛ اما اکنون 16 ماه از شروع آن می گذرد ولی نه تنها دستاوردی نداشته که هزینههای بالایی روی دست سران عربستان گذاشته است.
به همین دلایل روزنامه «اکونومیست» انگلیس در گزارشی، جنگ در یمن را «سودآور» توصیف کرده و به نقل از سازمان «کمپین ضد تجارت اسلحه» نوشته است، عربستان سعودی فقط2.8 میلیارد پوند برای خرید تسلیحات انگلیسی هزینه کرده است به گونه ای که این کشور هم اکنون به بزرگ ترین بازار تسلیحات انگلیسی در جهان تبدیل شده است.
اکونومویست همچنین نوشت، آمریکا تسلیحاتی بیشتر از این مبلغ به عربستان سعودی در چارچوب عملیات نظامی در یمن فروخته است حتی «باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا در آوریل ممنوعیت فروش بمب های خوشه ای را صادر کرد هر چند که کنگره درباره این تصمیم تجدیدنظر کرد.
خبرگزاری رویترز هم در این زمینه نوشت: گزارشها حاکی از آن است که عربستان سعودی یک میلیارد دلار در چند روز اول جنگ هزینه بستن قرار دادهای تسلیحاتی با آمریکا، و فرانسه و انگلیس برای حمله به یمن کرده است و کارشناسان پیش بینی میکنند که این هزینهها تا 50 میلیارد دلار نیز افزایش پیدا کند.
در این زمینه منابع سیاسی عرب نیز تاکید می کنند که عربستان تعدادی ماهواره جاسوسی آمریکایی و صهیونیستی را اجاره کرده است که یکی از آنها مخصوص کنترل مرزهای این کشور با یمن است و یک ماهواره دیگر را برای مشخص کردن اهداف نظامی و ماهواره های دیگر نیز ماموریت های مربوط به جنگ علیه یمن را بر عهده دارند.
بر اساس این گزارش عربستان مبالغ بسیار زیادی در برابر استفاده از این ماهوارهها که به صورت مداوم کار میکنند، پرداخت میکند.
از شواهد موجود چنین بر می آید که اقدام نظامی ریاض بر علیه یمن یک اقدام آمریکایی صهیونیستی است چرا که آنها تصمیم گرفته اند با دستها و پولهای آل سعود منافع خود را در منطقه پیش ببرند و به همین دلیل واشنگتن با "حداقل تلفات جانی" سعی کرده است حتی در بحرانیترین شرایط نظامی در یمن به طور مستقیم وارد بازی نشود. عربستان سعودی نقشههای از پیش برنامهریزیشده آمریکا را عملی میکند و واشنگتن نیز به صورت همه جانبه از ریاض پشتیبانی میکند.
البته تجربه عراق و سوریه به وضوح نشان داده است که مداخله نظامی که فقط محدود به عملیات هوایی است، هیچ گونه نتیجه سیاسی و نظامی در پی نخواهد داشت.
مطلب مهم تر اینکه عربستان سعودی به زودی خواهد فهمید که تسلیحات مدرن گران قیمتی که به ارزش دهها میلیارد دلار پول نفت از ایالات متحده خریداری کرده است هیچگونه پیروزی برای ریاض به ارمغان نمیآورد چرا که این جنگ نیازمند به زمان طولانی و هزینههای مالی فراوان است.
* این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان و نهایتاً تصمیمسازان و تصمیمگیرانِ عزیز جمهوری اسلامی بازنشر یافته و الزاماً منعکسکنندهی مواضع و دیدگاههای این موسسه نیست.