نوآکشوت پایتخت موریتانی میزبان اجلاس سران اتحادیه عرب بود هرچند نام نشست سران شایسته آن نبود، این نشست در حالی برگزار شد که قرار بود با فشار عربستان دستور کار آن برعلیه ایران، سوریه وحزب الله متمرکز شود.
در آستانه این اجلاس، عربستان با تشکیل کمیته ای متشکل از وزیران خارجه امارات، بحرین و مصر تلاش کرده بود با به حاشیه راندن مسئله فلسطین و موضوع اشغالگری رژیم صهیونیستی، مقابله با ایران را به عنوان یکی از برنامه های دستور کار اجلاس جا بیاندازد، تا در قالب آن ائتلافی علیه محور مقاومت تشکیل دهد.
تلاش مجدد عربستان برای تشکیل ائتلاف علیه محور مقاومت در حالی بود که پیش از این، ریاض در تشکیل ائتلاف برای حمله نظامی به یمن با شکست روبرو شده بود و بسیاری از کشورها مانند مصر، آل سعود را در حمله نظامی به یمن تنها گذاشتند و دیگر متحدانش هم مانند امارات و مغرب، یکی یکی از ائتلاف جدا شدند تا این کشور در باتلاق یمن دست و پا بزند.
به ویژه اینکه فاش شدن کودک کشی رژیم آل سعود در یمن و دست داشتن مقامات عربستان در حمایت از گروههای تروریستی، بسیاری از کشورهای عربی را به فاصله گرفتن از ریاض ترغیب می کرد.
ابتدا قرار بود این نشست در مراکش برگزار شود اما وزیر خارجه مراکش گفته بود دلیلی نمی بیند که این نشست در آنجا برگزار شود و رباط خودش را پیوند بزند به نشستی که به نظر کاملا تشریفاتی به نظر می آید و چیزی از آن خارج نخواهد شد.
از مجموع 22 عضو اتحادیه عرب فقط شش تن از سران کشورهایی چون سودان، جیبوتی و رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن در این اجلاس شرکت کرده بودند و سران کشورهای مطرحی چون مصر از حضور در این نشست به بهانه های مختلف سرباز زدند، بطوریکه پادشاه عربستان هم ناچار شد از شرکت در آن صرف نظر کند و به بهانه بیماری متوسل شود و به جای وی عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی در این نشست پیام پادشاه کشورش را قرائت کند و از حاضران بخواهد در برابر آنچه دخالت های ایران در امور کشورهای عرب نامیده است، بایستند.
این نشست آشکار کرد که دیگر کشورهای عربی دوست ندارند سرنوشت خود وملت های عربی را به دست رژیمی بسپارند که به جای تلاش برای وحدت جهان اسلام و مبارزه با رژیم صهیونیستی، به اختلاف افکنی در کشورهای اسلامی و نزدیکی به رژیم اشغالگر قدس روی آورده است.
به نظر می رسد مغرب با ملاحظه همین موارد فوریه گذشته از برگزاری نشست سران عرب در رباط انصراف داد و اعلام کرد «شرایط کنونی برای برگزاری نشست موفقیت آمیز سران عرب که بتواند تصمیماتی مناسب اتخاذ کند و نیاز ملتهای عربی را برآورده کند فراهم نیست.»
سایه اختلافات در مواضع کشورهای عضو اتحادیه عرب درخصوص ایران، سوریه و حزب الله در این نشست به اندازه ای گسترده بود که اجلاس به جای دو روز، یک روزه به کار خود پایان داد.
بر اساس گزارش پایگاه خبری رأی الیوم فشارهای عربستان برای تصویب بندی قائل به تروریست بودن حزب الله لبنان در این نشست با شکست مواجه شد.
همچنین تمام تلاش های عربستان برای تحمیلِ هیاتی از مخالفان سوری برای نشاندنِ آنها بر جایگاه دولت سوریه نیز شکست خورد و پذیرفته نشد که مخالفان سوری، حتی به عنوان ناظر در اجلاس حضور یابند. به این ترتیب، در جایگاهی که به سوریه اختصاص داشت، پرچم رسمی دولت سوریه با سه رنگ و دو ستاره سبزش نصب شد، نه پرچم مخالفان.
از این گذشته در مراسم افتتاحیه این نشست شریف اسماعیل نخست وزیر مصر از جانب عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور کشورش، خواستار تعیین یک راهبرد عربی برای مبارزه ضد تروریسم شد وگفت: "ما باید نوعی از زبان دینی را بازطراحی کنیم که عناصر تروریستی دیگر از اسلام برای اهداف خود از رهگذر کاشتن بذر وحشت، مرگ و نابودی بهره برداری نکنند." که این سخنان قطعا به عربستان بر می گردد که با ترویج آئین تکفیری وهابیت در سراسر جهان، بذر تشکیل گروههای تروریستی را کاشته است.
* این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان و نهایتاً تصمیمسازان و تصمیمگیرانِ عزیز جمهوری اسلامی بازنشر یافته و الزاماً منعکسکنندهی مواضع و دیدگاههای این موسسه نیست.