زمانی که اختلاف نظر در زمستان 2015 میان اوباما و نتانیاهو بر سر برجام بالا گرفت، هیلاری کلینتون نه دیگر وزیر امور خارجه آمریکا و نه سناتور کنگره بود.
این نکته می تواند یک امتیاز مثبت برای هیلاری کلینتون در ارتباطش با اسرائیل و لابی یهود باشد. اختلاف میان رهبران دموکرات کاخ سفید و رهبران اسرائیل و حامیان آنها در جامعه یهودیان بسیار عمیق بود و آثار آن هنوز به جا مانده است. از آن جایی که کلینتون در این توافق نقشی کلیدی نداشته، حمایت وی از توافق نتوانسته به عنوان یک مانع جدی قلمداد شود که اجازه ندهد جامعه یهودیان آمریکا از وی حمایت کنند.
اما هم اکنون که کلینتون «تیم کین» را به عنوان معاون خود انتخاب کرده، بهانه خوبی به دست آن افرادی در جامعه یهودیان آمریکایی افتاده که به وی سوء ظن داشته و خواهان حمایت از ترامپ باشند.
انتقاد این افراد تنها به این خاطر نیست که کین از جمله افرادی بود که مانع از سخنرانی نتانیاهو در صحن علنی سنا در انتقاد به توافق هسته ای شد. تیم کین جزء چهار سناتوری بود که پیش از دیگران اعلام کردند که به نتانیاهو اجازه نخواهند داد در کنگره صحبت کند. همگان از این تصمیم کین، به عنوان یکی از چهره های محوری حزب متعجب شده بودند. وی در بیانیه ای در تشریح موضع خود گفت: «هیچ دلیلی برای برگزاری این سخنرانی در شرایطی که تنها چند روز به انتخابات در اسرائیل باقی مانده است وجود ندارد. بسیار متاسفم که تا کنون این برنامه سخنرانی به تعویق نیفتاده و به دلیل ذکر شده حاضر نیستم مستمع این سخنرانی باشم.»
بعد از این که کلینتون معاون خود را انتخاب کرد، وبگاه بریبارت که از حامیان ترامپ است بدون اتلاف وقت به موضوع پیوستن کین به جبهه افراط گرایان مخالف اسرائیل اشاره کرد که مانع سخنرانی نتانیاهو در سال گذشته در کنگره شدند و انتخاب وی را گزینه ای نامناسب برای ملت اسرائیل خواند.
مت بروکس، دبیر اجرائی ائتلاف یهودیان جمهوری خواه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که انتخاب تیم کین از سوی کلینتون نشان می دهد که نمی توان برای تامین امنیت آمریکا به وی اعتماد کرد. به گفته وی حمایت سناتور ویرجینیا از برجام راه را برای دستیابی ایران به سلاح هسته ای فراهم کرد. بروکس در توییتر خود نوشته: «رویکرد کین در مورد ایران نشان داد که وی آماده کمک به جامعه یهودیان در مواقع ضروری نیست و در شرایط سخت انتخاب او ایستادن کنار اوباما است.»
قبل از موضوع توافق هسته ای، تیم کین به عنوان یک سیاستمدار میانه رو به حساب می آمد که ضمن حمایت از اسرائیل رابطه خوبی هم با آیپک داشت. وی پیشتر برای تقویت پیوندهای تجاری به تل آویو سفر کرده بود.
تیم کین در مناظره ای در مورد موضع خود مقابل برجام اعلام کرد که بسیاری از دغدغه های مطرح شده از سوی اسرائیل در مورد توافق هسته ای را قبول دارد و نگرانی ها در مورد رفتار ایران در یمن و سوریه و دیگر کشورها و منابعی که ایران از رفع تحریم ها به دست می آورد را درک می کند. وی همچنین از جمله نویسندگان لایحه کورکر بوده که به کنگره اجازه مرور هر گونه توافق در مذاکره با ایران را می داد.
کین بارها به عنوان رئیس کیته فرعی خاورمیانه، آسیای مرکزی و تروریسم در کمیته روابط خارجی سنا با بنیامین نتانیاهو در مورد توافق هسته ای با ایران جلسه داشته است، اگر چه به نظر می رسید که وی از هر گونه انعطاف نشان دادن از سوی نتانیاهو ناامید شده بود. کین در 2014 و بعد از یکی از این جلسات در مورد موضع نتانیاهو به خبرنگاران گفت: «پاسخ نتانیاهو نه به غنی سازی، به برخورداری از هرگونه سانتریفیوژ و هرگونه برنامه تسلیحاتی است.»
شاید ناراحتی کین از این که نتوانسته بود نتانیاهو را به موضع خود نزدیک کند، خشم وی را از احتمال استفاده سیاسی نتانیاهو از فرصت سخنرانی در کنگره بیشتر کرده بود.
تیم کین اعلام کرده بود که هدف وی به تاخیر انداختن سخنرانی تا بعد از برگزاری انتخابات در اسرائیل بوده است. به گفته وی: «پس از برگزاری انتخابات نخست وزیر اسرائیل می تواند به کنگره بیاید و در مورد چارچوب توافق هسته ای با ایران و نکات مثبت و منفی آن صحبت کند.»
با این حال محافظه کاران ویرجینیایی معتقدند که مخالفت وی با سخنرانی نتانیاهو تنها یک شگرد سیاسی محاسبه شده بوده است تا نام وی به صدر اخبار آمده و احتمال معرفی وی به عنوان معاون افزایش پیدا کند.
کین تلاش کرد که بعد از توافق هسته ای مشکلات خود را با مخالفان توافق در واشنگتن و تل آویو تا حد امکان کاهش دهد. وی در ژانویه گذشته به همراه تعدادی از سناتورهای دموکرات در اسرائیل با نتانیاهو دیدار کرد و در مورد چشم انداز توافق صحبت کرد.
شاید اگر نامزد حزب جمهوریخواه کسی غیر از ترامپ بود، انتخاب تیم کین به عنوان معاون از سوی هیلاری کلینتون می توانست به جمهوری خواهان فرصت خوبی دهد که جامعه یهودیان را ترغیب کنند که به جای دموکرات ها به سوی جمهوری خواهان بیایند.
اگر چه ائتلاف جمهوری خواهان یهودی در ماه می و پس از کسب حدنصاب آراء دلیگیت از سوی ترامپ به وی تبریک گفت، اما فعالیت چندانی در تحسین و تمجید وی نداشتند و در کنوانسیون ملی حزب جمهوری خواه در هفته گذشته هم بسیاری از اعضای ائتلاف جمهوری خواهان یهودی شرکت نکردند.
* این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان و نهایتاً تصمیمسازان و تصمیمگیرانِ عزیز جمهوری اسلامی بازنشر یافته و الزاماً منعکسکنندهی مواضع و دیدگاههای این موسسه نیست.