در 11 سپتامبر 2001 هنگام ریاست جمهوری جورج بوش در آمریکا، 19 نفر از اعضای القاعده با ربایش چهار فروند هواپیمای مسافری توانستند برج های دوقلو در نیویورک را ویران کنند و پنتاگون را در قلب واشنگتن هدف قرار دهند، که بر اثر این حملات نزدیک به سه هزار نفر کشته شدند.
این حادثه باعث شد تا جورج دبلیو. بوش رئیس جمهوری وقت آمریکا بدون مصوبه شورای امنیت سازمان ملل به گروه القاعده اعلان جنگ کند و به افغانستان به عنوان کشوری که به گفته وی مامن تروریست ها شده بود، حمله کند.
از زمان بروز این حادثه تاکنون، عربستان سعودی به عنوان 'پدرخوانده ' و حامی اصلی 'ایدئولوژیک و مالی' القاعده در محافل مختلف آمریکا بارها هدف انتقادهای شدیدی قرار گرفته است.
روزنامه آمریکایی ' یو اس اس تودی' در این باره نوشت؛ براساس اسناد 28 صفحه ای منتشر شده از سوی کنگره آمریکا، «اسامه بثنان» حامی مالی دو تن از هواپیما ربایان در شهر «سن دیگو» جنوب «کالیفرنیا» در تاریخ 14 می 1998 به همراه همسر خود مستقیما از « بندر بن سلطان» سفیر پیشین عربستان در آمریکا،مبلغ 15 هزار دلار پول دریافت کرده است.
براساس اسناد 28 صفحه ای منتشر شده شماره تلفنی از شهر « آسپن» در ایالت «کلرادو» محل اسکان «بندر بن سلطان» در دفترچه تلفن « ابوزبیده» یکی از عوامل اصلی القاعده درزمان حمله به برج های دوقلو،که در سال 2002 در پاکستان شناسایی و دستگیر شد، نیزپیدا شده است که نشان از هماهنگی فرد یادشده با« بندر بن سلطان» سفیر پیشین عربستان در آمریکا دارد.
واکنش برخی سیاستمداران آمریکای بویژه در یک سال گذشته این احتمال را بوجود آورده است که صفحات مذکور سرانجام در معرض دید و قضاوت عموم قرار گیرد.
در چند ماه گذشته که موضوع بررسی حادثه 11 سپتامبر در کنگره آمریکا مورد توجه قرار گرفت، مقام های سعودی تلاش زیادی انجام دادند تا گزارش مذکور را تحت الشعاع قرار دهند و نام مقام های این رژیم در گزارش کنگره آورده نشود.
مقام های سعودی ابتدا دولت آمریکا را تهدید کردند در صورتی که نام برخی مقام های سعودی در این گزارش ذکر شود، میلیاردها دلار از دارایی های خود را از آمریکا خارج خواهند کرد.
همزمان دستگاه دیپلماسی عربستان به سعودی به ویژه عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی در جریان سفرهای متعدد به آمریکا و دیدار با مقام های کاخ سفید و شماری از نمایندگان تاثیرگذار و ذی نفوذ کنگره، خواستار آن شد تا در گزارش مذکور اشاره ای به نام عربستان نشود.
در طول سال های گذشته بارها مقام ها و صاحب نظران متعدد در آمریکا، دولت عربستان سعودی را پشتیبان اصلی القاعده و گروههای تروریستی در منطقه حساس و استراتژیک خاورمیانه می دانند و به تندی از استانداردهای دوگانه رهبران خود درباره مبارزه با تروریسم و افراط گرایی انتقاد کردند.
هر ساله هنگام برگزاری مراسم سالگرد حادثه 11 سپتامبر شاهد تظاهرات و تجمع های گسترده درباره استانداردهای دوگانه آمریکا در به اصطلاح مبارزه با تروریسم هستیم و افکار عمومی بشدت تلاش می کند تا رهبران خود را به دلیل سکوت درباره نقش عربستان در آن حادثه و کمک به گروه های افراط گرای منطقه تحت فشار قرار دهند.
تلاش اخیر کنگره برای مقصر شناختن عربستان سعودی در حادثه 11 سپتامبر و مسدود کردن بخشی از دارایی های این کشور در آمریکا موجب شد تنشی جدید در روابط واشنگتن – ریاض بروز کند.
ریاض به دولت اوباما و کنگره هشدار داد، چنانچه لایحه ای را تصویب کنند که به موجب آن دادگاه های آمریکا اجازه یابند دولت سعودی را بابت حملات 11 سپتامبر 2001 مقصر معرفی کنند، صدها میلیارد دلار از دارایی های خود را در آمریکا به زیر قیمت به حراج خواهد گذارد و پول آن را خارج خواهد کرد.
'عادل الجبیر' وزیر خارجه عربستان در جریان یکی از سفرهای خود به واشنگتن، پیام پادشاهی عربستان را به اطلاع مقام های آمریکایی رساند و به قانونگداران آمریکایی گفت که عربستان مجبور خواهد بود تا سقف 750 میلیارد دلار اوراق بهادار خزانه داری و سایر دارایی های خود در داخل آمریکا را قبل از آنکه این دارایی ها توسط دادگاههای آمریکا توقیف شود، بفروشد.
دولت 'اوباما' با کنگره لابی کرده است تا جلوی تصویب مصوبه ای در این زمینه را بگیرد. دولت به سناتورها نسبت به عواقب این کار هشدار داده است.
ظن و گمان ها همچنان باقیست. نتایج تحقیقات کنگره با استناد به پاره ای از مستندات بازگوی آن است که مقام های سعودی که در زمان وقوع حملات 11 سپتامبر ساکن آمریکا بوده اند در این توطئه دست داشته اند.
خانواده های قربانیان حوادث 11 سپتامبر دادخواستی را به دادگاههای آمریکا ارائه داده اند و طی آن اعضای خاندان سلطنتی عربستان، بانکهای سعودی و سازمانهای خیریه این کشور را مسئول این حملات معرفی کرده اند.
سناتور جمهوریخواه 'جان کورنین ' از تگزاس راجع به موضوع عربستان می گوید: 'در برهه ای که کشور ما مواجه با شبکه های جدید و گسترش یافته تروریستی است که شهروندان ما را نشانه رفته است، قطع کردن منابع مالی تروریست ها از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.'
' میندی کلاینبرگ' همسر یکی از کشته شدگان این حملات می گوید: 'واقعا جای تعجب دارد اگر دولت ما در قبال حفظ جان شهروندانش از سعودی ها حمایت کند.'
برنی سندرز نامزد دمکرات ها در انتخابات درون حزبی با ابراز نگرانی از اظهارات اخیر سعودی ها در این خصوص گفت: خاندان سعودی حامی گروه های افراطی است.
'باب گراهام' عضو سابق کنگره آمریکا و فرماندار فلوریدا گفت: اکنون زمان پاسخ دادن به سعودی هاست که عامل قتل نزدیک به سه هزار آمریکایی در حادثه 11 سپتامبر هستند.
وی در گفت وگو با شبکه خبری 'سی ان ان' آمریکا اظهار داشت: سعودی ها می دانند چه کسی حادثه 11 سپتامبر را به وجود آورد و می دانند که ما هم حداقل در سطح مقام های برجسته دولت آمریکا عامل این حادثه را می شناسیم.
به نظر می رسد اکنون دولت اوباما با توجه به نیازهای اقتصادی و منطقه ای به عربستان در شرایطی نیست که همه واقعیت ها درباره نقش سعودی در حادثه 11 سپتامبر را بپذیرد و نیاز به زمان دارد هر چند که دولت امریکا با فشار نخبگان و اقشار مختلف مردم روبرو است.
* این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان و نهایتاً تصمیمسازان و تصمیمگیرانِ عزیز جمهوری اسلامی بازنشر یافته و الزاماً منعکسکنندهی مواضع و دیدگاههای این موسسه نیست.