فتح الله گولن نیز اولین کسی بود که انگشت اتهام اردوغان و همراهانش به سمت او گرفته شد. در طول سه، چهار ساعت خبرهای زیادی پیرامون این موضوعات پخش و در نهایت تایید یا تکذیب شد. اما به سه ساعت نکشیده ورق برگشت و همراهان اردوغان در مسیر پیروزی قرار گرفتند. به نظر می رسد اطلاع رسانی سریع و ورود مردم به خیابان ها مهم ترین عامل تمرکز دولت و هدایت آشوب بود.
در این میانه اما گروهی از تحلیلگران نقطه نظرات مختلفی را مطرح می کردند از جمله اینکه این کودتا از طرف خود دولت زمینه چینی شده و حالا فرصت مناسبی به دست اردوغان می افتد تا آنطور که دلش می خواهد پاکسازی هایش را در بدنه دولت انجام دهد. نقطه نظری که در پازل کنونی وضعیت اردوغان و ترکیه می گنجد و آن را تکمیل می کند؛ یکه تازی های اردوغان و قدرت طلبی روز افزون او مساله تازه ای نیست. اردوغان از زمان پیوستن به حزب اسلامی «سعادت» و دوره ای دیگر موقع هدایت حزب «عدالت و توسعه» تشنه قدرت بود و اتفاقات اخیر نشان می دهد که او هنوز سیراب نشده. او فتح الله گولن را کنار زد اما باز هم دست از سر او برنداشت و کودتاچی شماره یک را گولن دانست.
گولن البته این اتهام را رد و کودتا را محکوم کرد اما اردوغان دست بردار نبود و از آمریکا خواست تا گولن را تحویل دهد البته که این خواسته آن قدر ها هم ساده نیست که در یک نیمه شب پر زد و خورد حل و فصل شود و شاید یک کودتا هم نتواند آن را برآورده کند. گرگ و میش صبح بود که اعلام شد کودتا تمام شده؛ بماند که این چطور کودتایی بود که پل های شهر را می بست و مردم را هدف تیر قرار می داد و چطور کودتاچیانی بودند که فرودگاه را گرفتند و کمتر از یکی، دو ساعت پس دادند. چه کودتای امن و آرامی که به اردوغان این فرصت را داد تا با فراغ بال بر فراز استانبول پرواز کند و بر باند آرام آتاتورک به زمین بنشیند و البته کنفرانس خبری برگزار کند.
اینها سوالاتی است که ذهن خیلی ها را درگیر کرده و جویندگان از هر روزنه ای به دنبال جواب آنها هستند. این اولین کودتای نئوعثمانی نبود و قبلا چهار بار دیگر این اتفاق افتاده بود. چهار باری که هیچ شباهتی به آخرین بار نداشتند و کودتا با یک بازی رایانه ای هیجان انگیز اشتباه گرفته نشده بود. بعد از آرام گرفتن اوضاع زمانی که مردم خشمگین و هیجان زده در خیابان های شهر به همراه ماموران اردوغان مشغول شکنجه کردن سربازان و عوامل کودتا بودند، کار رجب پاشا تازه آغاز شد.
دستگیری بیش از 2000 نفر در یک روز آمار کمی نبود. حالا به نظر می رسد ارتش یکدست شده و ساختار آن به شکلی که رجب پاشا می خواهد در خواهد آمد. روزهای بعد از کودتا روزهای خوبی برای اردوغان است، کودتا زخم بحران محبوبیت او را ترمیم کرده و او حالا همه جا از مردمی حرف می زند که او را رها نکرده اند و دوستش دارند. او در پاسخ به شعارهاى "اعدام مى خواهیم" گفت: در دموکراسی ها خواست مردم نادیده گرفته نمى شود. این یکى از حقوق شماست!! بسیاری از تحلیلگران معتقدند دایره اختیارات اردوغان با این کودتا خیلی زیاد می شود تا جایی که شاید او بتواند قانون اساسی را تغییر دهد. به هر روی بخشی از ارتش ترکیه مسئول مستقیم این کودتا شناخته و معرفی شده است اما شواهد و قرائن حرف های دیگری بر ای گفتن دارند.
* این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان و نهایتاً تصمیمسازان و تصمیمگیرانِ عزیز جمهوری اسلامی بازنشر یافته و الزاماً منعکسکنندهی مواضع و دیدگاههای این موسسه نیست.