Jahanpajooh Strategic Studies Institute

جهان پژوه


اشتون کارتر وزیر دفاع امریکا که بدون دعوت رسمی سرزده به بغداد رفته است روز دوشنبه گفت:  قرار است 560 نظامی امریکایی به نیروهای دولتی عراق در مبارزه با گروه  داعش در باز پس گرفتن شهر موصل کمک کنند.
امریکا به دنبال حیات خلوت در موصل
سفر اشتون کارتر دو روز پس از آن صورت گرفت که نیروهای عراقی پایگاه هوایی القیاره را در حدود 60 کیلومتری جنوب موصل آزاد کردند.  باز پس گرفتن این پایگاه یکی از مراحل اصلی نبرد برای آزاد کردن دومین شهر عراق پس از آزادسازی فلوجه به حساب می آید. موصل از ژوئن 2014 تحت کنترل تکفیری هاست.
طرح امریکا برای اعزام صدها نظامی امریکایی به عراق با ادعای کمک به نیروهای عراقی برای آزادسازی موصل،  درحالی است که دولت بغداد در این زمینه هیچ درخواستی از امریکا نکرده  و سفراشتون کارتر هم به بغداد بدون دعوت رسمی بوده است.
پس از اشغال عراق در سال 2003،  مقام های امریکایی همواره با زیرپا گذاشتن حاکمیت دولت عراق وبدون دعوت رسمی، بارها به این کشور سفر  و بدون در جریان گذاشتن مقام های عراقی طرح های خود را در این کشور دنبال کرده اند.
امریکا که با ادعای رهبری ائتلاف جنگ با داعش در طول دوسال گذشته هیچ توفیقی نداشته است ودر برخی موارد هم از پیشروی نیروهای عراقی و مشارکت نیروهای مردمی در مبارزه با داعش، با دامن زدن به فتنه های داخلی جلوگیری کرده و حتی زمینه فرار بسیاری از فرماندهان داعش را در جریان نبرد آزادسازی فلوجه فراهم کرده است اکنون قصد دارد 560 نظامی دیگر به موصل اعزام تا در پایگاه هوایی القیاره  مستقر شوند. شمار نظامیان آمریکایی که در عراق مستقر هستند با اعزام این نیروها به بیش از 4600 نفر می رسد.
بی تردید اعزام 560 نظامی امریکایی با ادعای  کمک به آزاد سازی موصل بیش از آنکه با هدف نبرد با داعش باشد تبلیغاتی و اهداف دیگری را دنبال می کند.

1/ پس از کمک و نقش مستشاری  ایران در آزادسازی فلوجه مشخص شد که تنها کشوری که در خط مقدم مبارزه با داعش حضور دارد ایران است و  امریکا با پیروزی های ارتش عراق وکمک مستشاری تهران،  در حال از دست دادن حوزه نفوذ خود است بنا بر این بزرگنمایی اعزام نظامیان امریکایی به عراق با هدف حفظ حوزه نفوذ در برابر ایران ارزیابی می شود.
در این ارتباط می توان به بخشی از سخنان اشتون کارتر اشاره کرد که در بغداد گفت ما اینجا درباره مقابله با گروه داعش صحبت می کنیم. اما نباید فراموش کرد که ما در این منطقه، ماموریت بازدارندگی را درباره ایران نیز برعهده داریم.
نیویورک تایمز هم پیش از این،  از به حاشیه رانده شدن و محدود شدن نقش آمریکا در آزادسازی فلوجه توسط ایران  ابراز نگرانی کرده بود.

2/ سرقت پیروزی های ارتش ونیروهای مردمی عراق هدف دومی است که امریکا با بزرگنمایی اعزام نظامیان خود به عراق دنبال می کند. قطعا پیروزی های اخیر بدون جانفشانی های ارتش و نیروهای مردمی (حشدالشعبی ) که با فراخوان مرجعیت عراق به جنگ با داعش رفته اند محقق نمی شد و پس از آزادسازی فلوجه و پایگاه القیاره، این نیروها در حال پیشروی برای آزادسازی موصل هستند، از این رو امریکا با هیاهوی تبلیغاتی قصد دارد وانمود کند رهبری مبارزه با داعش را به عهده دارد.

3/  امریکا با توجه به اهمیت موصل در هم مرزی با استان کردستان عراق، سوریه و ترکیه قصد دارد حیات خلوتی در این منطقه برای خود ایجاد و ضمن تقویت نیروهای داخلی متحد خود، خطوط ارتباطی با دیگر پایگاههای نظامی خود در  سوریه و ترکیه را تقویت کند.

4/ دامن زدن به فتنه های داخلی و تقویت نیروهای گریز از مرکز و تضعیف دولت مرکزی بغداد
بخش دیگری از اظهارات اشتون کارتر نیز بیانگر چنین توطئه ای است، وی می گوید توانمند کردن نیروهای محلی با انگیزه، رویکرد راهبردی ما است. این اظهارنظر احتمالا از طرح های امریکا برای دامن زدن به فتنه های دیگر پس از شکست نهایی داعش حکایت دارد که احتمالا روشن کردن آتش فتنه های قومی ومذهبی در عراق برای تجزیه این کشور است.

5/ جلوگیری از خطوط تماس محور مقاومت از طریق عراق و سوریه

6/ در آستانه انتخابات ریاست جمهوری امریکا، دولت اوباما با سرقت پیروزی نیروهای عراقی علیه داعش،  در صدد  ارتقای جایگاه هیلاری کلینتون نامزد دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری است.
به نظر می رسد با توجه به چنین اهدافی است که هادی العامری، دبیر کل سازمان بدر و فرمانده بسیج مردمی عراق با صدور بیانیه ای اظهارات  وزیر دفاع آمریکا را مبنی بر اعزام 560 نظامی آمریکایی به عراق را رد کرد.


عامری با تاکید بر اینکه عراقیها خودشان می توانند کشورشان را آزاد کنند. همانطور که بیجی، فلوجه و القیاره را آزاد کردند افزود: ما قاطعانه حضور نیروهای زمینی آمریکا را (در عراق) رد می کنیم زیرا مردم عراق نمی خواهند جای داعش با آمریکاییها عوض شود.. ما تصمیم گرفته ایم در عراق جایی برای داعش یا آمریکاییها نباشد.

* این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان و نهایتاً تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیرانِ عزیز جمهوری اسلامی بازنشر یافته و الزاماً منعکس‌کننده‌ی مواضع و دیدگاه‌های این موسسه نیست.


نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی