Jahanpajooh Strategic Studies Institute


جهان پژوه


ناتو در مسیر محاصره گام به گام مرزهای روسیهینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو پس از برگزاری نخستین روز  نشست دو روزه شورای آتلانتیک شمالی در ورشو که از روز جمعه هشتم ژوئیه آغاز شد، گفت  این گردان ها  از نیروهای چند ملیتی تشکیل می شوند و هدف آن پاسخ به هرگونه تجاوز احتمالی روسیه خواهد بود .
 باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا که ریاست هیئت آمریکایی را در این نشست بر عهده داشت هم گفت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، با حضور در راستای مرزهای این ائتلاف با روسیه موافقت کرده است.
اوباما افزود: آمریکا در تقویت حضور ناتو در لهستان نقشی اساسی ایفا می کند و یک گردان متشکل از هزار نظامی خود را در این کشور مستقر خواهد کرد.
در پی این تصمیم ناتو، دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین اعلام کرد نظامیان ناتو در مرزهای ما حضور دارند، هواپیماهای ناتو در نزدیکی مرزهای ما پرواز می کنند،  این روسیه نیست که نیروهایش به ناتو نزدیک می شوند. به گفته دمیتری پسکوف،  پیشروی ناتو به طرف شرق اروپا به منزله اقدامی تحریک آمیز است و می تواند به تشدید تنش منجر شود که صلح، ثبات و امنیت اروپا را تهدید کند.
به موازات این اقدام ناتو، آمریکا و کره جنوبی هم روز جمعه اعلام کردند تصمیم گرفته اند سامانه موشکی تاد را در کره جنوبی مستقر کنند. هر چند اعلام شده است  هدف از استقرار سامانه تاد مقابله با موشک های کره شمالی است  اما کمیته نیروهای مسلح شورای فدراسیون روسیه ( سنا ) روز جمعه هشدار داد این کشور ممکن است در واکنش به استقرار سامانه دفاع موشکی آمریکا در کره جنوبی، یگان های موشکی خود را در شرق روسیه مستقر کند.
به نظر می رسد پس از به قدرت رسیدن ولادیمیر پوتین و شکوفایی اقتصاد این کشور و حضور دوباره و فعال و موثر روسیه در نظام بین الملل،  امریکا و متحدانش چندان از این وضعیت خرسند نیستند، از سویی قدرت نمایی
روسیه در تنش با  اوکراین و الحاق کریمه به خاک خود،  این تصور را برای غربی ها به وجود آورده است که روس ها با اهداف ژئوپلتیک به دنبال بازسازی خود و به وجود آوردن شرایطی هستند  که به روسیه به دیده اتحاد جماهیر شوروی بنگرند و از این رو به نظر می رسد اقدامات ناتو در محاصره گام به گام مرزهای روسیه، دو طرف را وارد جنگ سرد جدیدی کرده است که معلوم نیست پیامدهای آن چه شود؟
طرح استقرار سپر موشکی امریکا در اروپای شرقی  که با مخالفت و هشدارهای شدید روسیه در سال  2009 با دستور باراک اوباما رئیس جمهور امریکا لغو شده بود، اکنون در ماههای پایانی حضور اوباما در کاخ سفید به جریان افتاده و قرار است این سامانه در خاک رومانی و لهستان فعال شود.
در واکنش به این تحولات، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه گفته است سپر دفاع موشکی بالستیک که آمریکا در اروپا فعال کرده  یک سامانه دفاعی نیست، این بخشی از توانایی راهبردی هسته ای آمریکا به شمار می رود که تلاش می کند آن را به اروپا بکشاند.
وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرده است عملیاتی شدن سامانه دفاع ضد موشکی آمریکا در رومانی « تهدیدی مستقیم » برای امنیت روسیه است.

به نظر می رسد امریکا و هم پیمانانش با محاصره گام به گام روسیه اهداف ذیل را دنبال می کنند:

1/ ائتلاف تحت رهبری واشنگتن تلاش می کند روسیه را نزدیک به دریای سیاه که از لحاظ راهبردی مهم است، محاصره کند، دریای سیاه، یک ناوگان نیروی دریایی روسیه را در خود جای داده و ناتو نیز در حال بررسی افزایش گشت زنی ها در آنجا است.


2/ آماده کردن این سامانه همچنین در شرایطی انجام می شود که پس از بحران اوکراین والحاق کریمه به روسیه در سال 2014، ناتو یک بازدارنده جدید را در لهستان و منطقه بالتیک آماده می کند.

3/ از نگاه کرملین هدف واقعی این سامانه موشکی، بی اثر کردن زرادخانه هسته ای مسکو است که امکان آن را برای واشنگتن فراهم می کند در صورت وقوع جنگ، حمله نخست را به روسیه انجام دهد.

4/ با آب شدن کوههای یخی در دریای شمال، روسیه حضور خود را در این منطقه برای اکتشاف منابع نفت وگاز افزایش داده است، مالکیت این مناطق از نظر حقوقی به هیچ کشوری تعلق ندارد و امریکا در رقابت با روسیه در تلاش است روسیه را محدود کند. 

با این شرایط باید گفت موضوع فقط استقرار سپر موشکی در شرق اروپا نیست،  بلکه امریکا در تلاش است روسیه را از شمال اروپا نیز محاصره کند.


این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان و نهایتاً تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیرانِ عزیز جمهوری اسلامی بازنشر یافته و الزاماً منعکس‌کننده‌ی مواضع و دیدگاه‌های این موسسه نیست.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی