دو کارشناس امور تحریمی در آمریکا در یادداشتی در یک رسانه این کشور نوشتهاند: «اکنون زمان رفع تحریمها علیه ایران نیست.»
«مارک دابوویتز»، مدیر اجرایی «بنیاد دفاع از دموکراسی» - از اندیشکدههای فعال در زمینه جنگ نرم آمریکا علیه ایران - و «آنی فیکسلر»، تحلیلگر سیاسی در همین اندیشکده این یادداشت را پنجشنبه در هافینگتونپست نوشتهاند.
آنها مینویسند: «از زمان اتمام توافق هستهای، موسوم به 'برنامه جامع اقدام مشترک'، کاخ سفید، فرصتهای متعددی برای وضع تحریم علیه فعالیتهای غیرقانونی ایران را از دست داده است.»
«دابوویتز» و «فیکسلر» در ادامه، همانند بسیاری از دیگر منتقدان داخلی در آمریکا مدعی شدهاند دولت «باراک اوباما»، رئیسجمهوری این کشور در راستای تلاش برای متعهد نگاه داشتن ایران به برجام، به عنوان «اتاق بازرگانی تهران» عمل کردهاند.
اشاره آنها به اظهاراتی است که «جان کری»، وزیر خارحه آمریکا و برخی از دیگر مقامهای این کشور در ماههای گذشته برای ترغیب شرکتهای اروپایی برای تجارت با ایران مطرح کردهاند.
این ادعا در حالی مطرح میشود که تقریباً تمامی بانکها و شرکتهای بینالمللی میگویند اظهارات مقامهای آمریکایی هرگز از سطح لفاظیهای کلامی فراتر نرفته و نتوانسته آنها را برای از سرگیری مراوه با ایران متقاعد کند.
هراس شرکتها و بانکهای بینالمللی در ماههای گذشته از پابرجا ماندن تحریمهای غیرهستهای علیه ایران است که واشنگتن به موجب «برجام» موظف به رفع آنها نیست. شرکتها و بانکها خواستار رفع ابهامات پیرامون این قوانین آمریکا هستند، اما واشنگتن از انجام هر گونه اقدام در این زمینه امتناع کرده است.
اخیراً خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: «دولتها، بانکها و سایر شرکتهای خارجی خواستار توضیح کتبی از وزارت خزانهداری آمریکا - یعنی اساساً ضمانتی مبنی بر عدم مواجه شدن با تحریمهای آمریکا - هستند. اما واشنگتن تمایلی به انجام این کار ندارد، زیرا نمیخواهد اینطور به نظر برسد که در زمینه جریمههای قاطعانهاش درباره رفتارهای غیرهستهای، نرمش به خرج میدهد.»
«دابوویتز» و «فیکسلر» در یادداشت روز پنجشنبه، از اهمال دولت آمریکا در مقابله با آنچه به ادعای آنها «اقدامات غیرقانوی ایران در منطقه» است، انتقاد کرده و نوشتهاند از دید کاخ سفید، این موضوع در مرتبه اهمیت کمتری نسبت به برجام قرار دارند.
دو کارشناس مسائل تحریمی به شکایت ایران از عدم پایبندی واشنگتن به رفع تحریمها هم اشاره کرده، اما مدعی شدهاند که دولت اوباما وظایفش برای برداشتن این ممنوعیت را انجام داده است.
آنها علاوه بر این با توجه به اظهارات برخی مقامهای کاخ سفید درباره ضرورت تقویت دولت حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران از دریچه «برجام» نوشتهاند: «رئیسجمهور اوباما، از ترس اینکه حسن روحانی و توافق هستهای مذاکره شده توسط او تا زمان انتخابات ریاستجمهوری بعدی ایران دوام نیاورد، خود را به پیروزی مجدد روحانی در انتخابات متعهد کرده است.»
دولت آمریکا به موجب توافق هستهای با ایران متعهد به جلوگیری از انجام اقداماتی است که تجارت مشروع با تهران را سد میکند.