یک رسانه آمریکایی در تحلیلی نوشته عربستان سعودی روی دو قدرت متحد خودش در منطقه برای مقابله با ایران حساب باز کرده، اما تنش در روابط این شریکان، تلاشهای ریاض در تحقق اهدافش را ناکام گذارده است.
مصر و ترکیه، به نوشته والاستریتژورنال قدرتهای منطقهای همتراز با ایران هستند.
«در این مثلث راهبردی، ترکیه به عنوان متحد اصلی عربستان سعودی در درگیریهای سوریه ظاهر شده است. ریاض و آنکارا هر دو حامیان شورشیهای افراطی در حال نبرد با حکومت تحت حمایت ایران هستند و همکاریهایشان را در ماههای اخیر شدت بخشیدهاند.»
مطابق تحلیل والاستریتژورنال، مصر نیز با پیوستن به ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان سعودی نقش مهمی در تلاشهای ریاض برای مقابله با آنچه «نفوذ ایران در یمن» خوانده شده ایفا کرده است.
با این حال، «مشکل برای عربستان سعودی این است که ضلع سوم این مثلث - یعنی رابطه مصر با ترکیه - رابطهای مبتنی بر خصومت آشکار است.»
در حالی که ترکیه اخیراً به سمت آشتیجویی با روسیه و اسرائیل حرکت کرده، رابطهاش با قاهره از زمان عزل «محمد مرسی»، رئیسجمهور سابق مصر در سال 2013 به حالت انجماد در آمده است.
والاستریتژورنال به علاوه مینویسد: «و مایه ناکامی بیشتر برای عربستان اینکه، آشکار شده که نه ترکیه و نه مصر -که هر دو از داعش آسیب دیدهاند - همانند عربستان سعودی برای مهار نفوذ رو به فزونی ایران در خاورمیانه تمرکز انحصاریشان را معطوف ایران نکردهاند.»
ترکیه، بر خلاف سایر متحدان عربستان سعودی بعد از اتفاقات پیش آمده در سفارت عربستان در تهران روابط دیپلماتیکش با ایران را قطع نکرد و یا آن را کاهش نداد.
این اکراه، طبیعتاً برای سعودیها مایه نگرانی است.
«فهد ناظر»، متخصص در امور عربستان سعودی و تحلیلگر سابق در سفارت عربستان در واشنگتن به والاستریتژورنال گفت: «عربستان سعودی، از متحدانش میخواهد سیاستهایشان را بسیار صریح نشان بدهند. ریاض فکر میکند که زمان اتخاذ مواضع مبهم به سر آماده است و خشونت و آشوبهای منطقه مستلزم سیاستهایی قاطع و روشن است.»