Jahanpajooh Strategic Studies Institute


جهان پژوه


 در گزارش موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم آمده است: در سال ۲۰۱۶، ایالات متحده، روسیه، انگلیس، فرانسه، چین، هند، پاکستان و کره‌شمالی و رژیم صهیونیستی تقریبا ۴۱۲۰ سلاح هسته‌ای فعال مستقر در اختیار دارند و اگر تمام کلاهک‌های هسته‌ای شمارش شود، این کشورها روی هم حدود ۱۵ هزار ۳۹۵ سلاح هسته‌ای دارند.
بر اساس این گزارش، موسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلحِ استکهلم اعلام کرد امریکا و روسیه به عنوان بزرگ‌ترین قدرت‌های هسته‌ ای در دنیا اگر چه به آهستگی زرادخانه‎های هسته‎ای خود را کاهش می‌دهند، اما در حال به روز کردن ظرفیت هسته‌ای خود هستند.
با این حال، سرعت کاهش (تسلیحات هسته‎ای) در مقایسه با یک دهه پیش، کندتر شده است، و نه روسیه و نه آمریکا  از زمان اجرایی شدن پیمان استارت نو (ری استارت)، کاهش قابل‌توجهی در توانمندی هسته‎ای راهبردی و عملیاتی خود ایجاد نکرده‌اند.
استارت نو، پیمانی دوجانبه میان امریکا و روسیه برای کاهش تسلیحات هسته‌ای است که در تاریخ ۸ آوریل سال ۲۰۱۰ (۱۹ فروردین ۱۳۸۹) در پراگ، پایتخت جمهوری چک امضاء شد.
امریکا و روسیه به موجب این پیمان جدید، اجازۀ استقرار حداکثر یکهزار و ۵۵۰ کلاهک هسته‌ای را داشتند.
برهمین اساس آمریکا، روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین، هند، پاکستان، اسرائیل و کره جنوبی در آغاز سال ۲۰۱۶ میلادی دارای ۱۵ هزار و ۳۹۵ کلاهک هسته‎ای بودند که از این میان ۴ هزار و ۱۲۰ کلاهک در وضعیت عملیاتی قرار دارند.
در این گزارش آمده است که در آغاز سال ۲۰۱۵ میلادی شمار کلاهک‌ها ۱۵ هزار و ۸۵۰ عدد بوده است.
 «شانون کایل» و «هانس کریستنسن» از محققان موسسه پژوهش‌های صلح استکهلم در این گزارش نوشتند: موجودی کنونی سلاح هسته‎ای در جهان در مقایسه با زمان اوج تولید این سلاح ها یعنی در اواسط دهۀ ۸۰ میلادی که به حدود ۷۰ هزار کلاهک هسته‌ای می‌رسید، کاهش یافته است. این کاهش عمدتاً به علت کاهش نیروی هسته‌ای امریکا و روسیه رخ داده است.
براساس این گزارش، این کاهش‌ها در نتیجۀ امضای سه معاهده برای محدود کردنِ تسلیحات هسته‌ای از سال ۱۹۹۱ و همچنین کاهش قدرت یکجانبۀ این دو ابرقدرت هسته‎ای در جهان است.
براساس برآورد صورت گرفته در گزارش سالانۀ مؤسسۀ صلح استکهلم، روسیه در آغاز سال ۲۰۱۶ دارای هفت هزار و ۲۹۰ کلاهک هسته‎ای بود و امریکا در همین زمان هفت هزار کلاهک هسته‌ای در اختیار داشت. این بدان معناست که این دو کشور به تنهایی صاحب ۹۳ درصد از تسلیحات هسته‌ای در جهان هستند.
پس از این دو کشور، فرانسه با ۳۰۰، چین با ۲۶۰، بریتانیا با ۲۱۵، پاکستان با ۱۱۰ الی ۱۳۰، هند با ۱۰۰ الی ۱۲۰، رژیم اسرائیل با ۸۰ و کره شمالی با ۱۰ کلاهک هسته‌ای در رتبه‌های بعدی قرار دارند.
همچنین در این گزارش آمده است دو کشور هم‌مرز و رقیب یعنی هند و پاکستان در حال افزایش ظرفیت‌های خود هستند.
هند در حال گسترش برنامۀ موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک‌های هسته‎ای و بالابردن سرعت تولید پلوتونیومِ خود است و پاکستان در مقابل تسلیحات هسته‎‌ای قابل استفاده در میدان جنگ خود را توسعه می‎‌دهد تا از این طریق بتواند در برابر برتری سلاح های متعارف هند موازنه ایجاد کند.






نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی