Jahanpajooh Strategic Studies Institute

جهان پژوه


برخلاف پیش بینی ها رای دهندگان انگلیسی روز پنج شنبه به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا رای مثبت دادند و این به معنی آغاز مذاکرات این کشور با این اتحادیه برای خروج تدریجی در مدت دو سال است.
نکته حائز اهمیت این است که «دیوید کامرون» طراح طرح رفراندوم برای خروج این کشور از اتحادیه اروپا در ماه های اخیر خودش به صف مخالفان خروجش از این اتحادیه بدل شده بود. همچنین «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا که در سفرآخر خود به لندن از مردم انگلیس خواسته بودتا در اتحادیه اروپا بمانند ، بعد از تصمیم مردم انگلیس برای خروج از اتحادیه اروپا اعلام کرد به رای مردم انگلیس احترام می گذارد و این مسئله تاثیری در روابط  ویژه دو کشور نخواهد داشت.
با توجه به مزایایی که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد شاید بتوان گفت مخالفت های واشنگتن با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا سیاست اعلامی واشنگتن باشد تا واکنش های دیگر متحدان واشنگتن در اروپا را برنیانگیزد و سیاست عملی این  کشور خلاف ادعای ظاهری آن باشد، سیاست هایی که در عین حال در دراز مدت به نفع لندن که دنباله رو سیاست های واشنگتن می باشد نیز خواهد بود.

مزایای اقتصادی آمریکا
بر خلاف ادعاهای مقامات خزانه داری آمریکا درباره تاثیرات منفی اقتصادی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، «دیوید برسون» اقتصاد دان ارشد آمریکایی معتقد است خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در کوتاه مدت تاثیرات منفی بر اقتصاد آمریکا خواهد داشت اما در دراز مدت مزایای اقتصادی فراوانی را برای واشنگتن در پی خواهد داشت.
بر اثر ناامنی های ایجاد شده در اقتصاد انگلستان بسیاری از سرمایه گذارها سعی خواهند کرد تا سرمایه های خود را به بازارهای امن منتقل کنند قطعا برای بسیاری از این سرمایه ها بازار امن آمریکا خواهد بود چون دیگر کشورهای اروپایی نیز به اندازه انگلستان غیر قابل اطمینان خواهند بود. راهی شدن سرمایه ها به اقتصاد آمریکا اثرات مثبت فراوانی بر اقتصاد این کشور خواهد گذاشت.
همچنین در صورت سخت گیری اتحادیه اروپایی در تجارت با انگلستان و عدم اتخاذ سیاست تجارت آزاد با این کشور موجب خواهد شد تا شرکت ها و صاحبان سرمایه آمریکایی خلاء نبود اروپایی ها را در انگلستان پر کنند و سهم اروپایی ها از بازار انگلستان را بربایند.
هر چند اوباما مدعی شده بود که در صورت خروج انگلیس از اتحادیه اروپا پیمان تجارت آزاد با این کشور امضا نخواهد کرد ولی حتی در صورت صحت این تهدید باید گفت که اولا عمر دولت وی رو به پایان است و ثانیا به اعتقاد بسیاری فرهنگ و زبان مشترک آمریکایی ها و انگلیسی ها موجب گسترش مبادلات دو جانبه لندن و واشنگتن خواهد شد.

مهار چین به عنوان رقیب جهانی آمریکا
خروج انگلستان از اتحادیه اروپا برای چین که در سال های اخیر سرمایه گذاری های سنگینی در انگلستان کرده است به معنی از دست دادن دروازه استراتژیک برای دسترسی به بازارهای اتحادیه اروپا با ۵۰۰ میلیون نفر مشتری است.
در ساعات گذشته پس از اعلام تصمیم مردم انگلیس از اتحادیه اروپا و اشفتگی در بازارهای جهانی ارزش واحد پول چین به کمترین حد خود در پنج سال گذشته رسیده است و این در حالی است که در ماه های گذشته مقامات چینی برای حفظ ارزش پول این کشور وارد عمل شده بودند. این بحران اقتصادی و از دست دادن بازارهای اروپا در حالی برای چین که بزرگترین رقیب اقتصادی آمریکا در سطح جهان است رخ می دهد که سرعت رشد اقتصاد این کشور در سال گذشته رو به کاهش بوده و است و این کشور شدیدا نیازمند یافتن شرکاری تجاری و اقتصادی در جهان است.
کاهش حضور شرکت های چینی در بازارهای اروپایی و یا حداقل بروز وقفه در این روند به معنی از دست رفتن سهم زیادی از بازار اروپا برای چین به نفع آمریکا است.
بطور کلی از منظر اقتصادی می توان گفت در دراز مدت آمریکا نه تنها بخش هایی عمده ای از بازارهای انگلیس را نصیب خود خواهد کرد بلکه با استفاده از مشکلات پیش آمده بخش های زیادی از اقتصاد اتحادیه اروپا را نیز نصیب خود خواهد کرد امری که کمک شایانی به مهار بین المللی چین توسط آمریکا نیز خواهد کرد.

افزایش وابستگی امنیتی به آمریکا
در پی خروج انگلستان از اتحادیه اروپا به عنوان کشوری هسته ای و دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل که منجر به کاهش توان نظامی و بازدارندگی این اتحادیه می شود. همچنین در صورت به راه افتادن دمینوی خروج دیگر کشورها از اتحادیه اروپا نیازهای امنیتی این کشورهای عمدتا کوچک افزایش خواهد یافت و وابستگی آنها به واشنگتن افزایش چشمگیری خواهد یافت و این  می تواند به معنی افزایش صادرات تسلیحاتی آمریکا به این کشورها و افزایش حضور نظامی آمریکا در مرزهای روسیه باشد.
آمریکا نیز توانسته است در پی تحولات شرق اوکراین در سال های گذشته و با بکارگیری پروژه «روسیه هراسی» زمینه های مناسبی را برای این کار فراهم کند.
شکاف حاصل شده د ر اتحادیه اروپا و شکاف های بیشتر احتمالی در آینده نیز موجب کاهش نقش جهانی این اتحادیه خواهد شد امری که موجبات سلطه بیشتر آمریکا در تصمیم گیری های جهانی به نیابت از غرب خواهد شد.
شاید آینده نزدیک علت حمایت «دونالد ترامپ» کاندیدای جمهوری خواه آمریکا که هر روز به کاخ سفید نزدیکتر می شود را بیشتر نمایان کند، کاندیدایی که همچون «جرج دبلیو بوش» رئیس جمهور سابق جمهوری خواه آمریکا که اروپا را پیر و فرتوت نامید،حتی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را کهنه و قدیمی خوانده و خواستاراصلاحات در ساختار آن شده است.


نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی