اندیشکده آمریکن انترپرایز در جدیدترین مطلب خود تحت عنوان «برنامههای
ایران برای انتقال توازن قدرت نظامی در غرب آسیا (خاورمیانه)» به مسئله
خرید سامانه اس ۳۰۰ و اهمیت درخواست تجهیزات دیگر از سوی ایران پرداخت و
نسبت به رقابت نظامی بین ایران و مدعیان قدرت در منطقه (متحدان آمریکا) در
آینده هشدار داد.
اندیشکده آمریکایی: در رسانهها سخن از تحویل سامانه دفاع موشکی اس 300 به ایران است و با این
تفاسیر هر گونه حمله هوایی اسراییل (رژیم صهیونیستی) به ایران، با پیچیدگی
روبرو میشود
این اندیشکده نوشت: «در رسانهها سخن از تحویل سامانه دفاع موشکی اس 300 به ایران است و با این تفاسیر هر گونه حمله هوایی اسراییل (رژیم صهیونیستی) به ایران، با پیچیدگی روبرو میشود و حتی آمریکا هم ازا ین قاعده مستثنی نیست. اما علاوه بر این، ایران لیستی از تجهیزات نظامی مورد درخواست خود را به روسیه داده که شامل جنگنده «سوخو 30» (مشابه با جنگنده آمریکایی F-15E Strike Eagle) و سامانه موشکی فراصوتی ضد ناو «یاخونت» میشود».
انترپرایز در ادامه آورد:« دستیابی ایران به هر کدام از این تجهیزات و تسلیحات یک بحث است و اما دستیابی به همه آنها بحث دیگر. چرا که قاعده بازی به هم میریزد. بدین ترتیب، ایران پس از انقلاب برای اولین بار دارای توان رقابت نظامی با عربستان، امارات متحده عربی، حتی ترکیه و احتمالا اسراییل (رژیم صهیونیستی) خواهد شد. همچنین، برای آمریکا امکان حفظ ناوهای هواپیمابر در خلیج فارس سخت میشود».
اندیشکده آمریکن انترپرایز با انتشار
این نقشه تحت عنوان «تجهیزات مورد درخواست ایران و تجهیزاتی که روسیه در
منطقه مستقر کرده است»، برد این تجهیزات را اعلام کرده است:
سامانه اس 300 |
193 کیلومتر |
سامانه اس 400 |
402 کیلومتر |
موشک سجیل |
2172 کیلومتر |
موشک شهاب 3 |
1207 کیلومتر |
جنگنده سوخو 30 |
1207 کیلومتر |
این گزارش سپس در رابطه با نقشه بالا و اعلام برد تجهیزات مورد درخواست ایران مینویسد: «در این تصویر، میتوان تعدادی از آتشبارهای یاخونت را دید که قابلیت سوار کردن بر کامیون و انتقال و حرکت را دارند و به همین دلیل به سختی ردگیری میشوند. این آتشبارها تمامی خلیج فارس را تحت پوشش قرار میدهند و امنیت ناوهای آمریکایی به خطر میافتد. 4 پرتابگر سامانه دفاع موشکی اس 300 که ایرانیها آن را به روسیه سفارش دادند، پوشش وسیعی از حریم هوایی علیه حمله احتمالی اسراییل را در بر خواهند گرفت. شعاع عملیاتی سوخو 30، تقریبا همه غرب آسیا (خاورمیانه) را در بر میگیرد. تصویر فوق، همچنین دو دستگاه سامانه اس 400 را نشان میدهد که یکی از آنها در لاذقیه و دیگری در طرطوس برای مدت زمان نامعلوم مستقر شده است. اگر این سامانه در اختیار ایران قرار گیرد، بدین معنی است که روسیه میخواهد دست آمریکا و شرکایش را از منطقه کوتاه کند. این سامانه، بخشی از یک دفاع همه جانبه است».
آمریکن انترپرایز در انتها چالش اساسی در اختیار ایران قراردادن این سامانه را اینگونه توضیح میدهد: «این سامانه، بخودی خود مشکلزاست؛ چرا که موجب ایجاد "قابلیت منع دسترسی" (ایجاد محدودیت در آسمان جهت مقابله با حمله هوایی دشمن) میشود و همچنین همبستگی نیروهای متحد آمریکا در غرب آسیا (خاورمیانه) را بهطور اساسی دستخوش تعدیل و دگرگونی میکند».
آمریکن انترپرایز یک روز قبل از انتشار این مطلب، یک گزارش دیگر با عنوان «ایران در حال قدرتگیری است. باید جلوی آن رابگیریم» از خریدهای تسلیحاتی و افزایش قدرت ایران ابراز نگرانی کرده بود
در حالی که عربستان بر اساس آمار موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم با هزینه 87 میلیارد دلار سومین کشور در جهان از نظر بودجه نظامی است و بزرگترین خریدار تجهیزات نظامی در منطقه محسوب میشود، اما موضوع خرید تجهیزات دفاعی توسط ایران برای بسیاری از مراکز تصمیمساز و تصمیمگیر آمریکایی به یک چالش بزرگ تبدیل شده و اندیشکده آمریکن انترپرایز یکی از این مراکز مطالعاتی است که بهصورت پیاپی نسبت به این خریدهای نظامی ایران هشدار میدهد، بهگونهای که یک روز قبل از انتشار این مطلب، یک گزارش دیگر نیز در این رابطه منتشر کرده بود که نسبت به افزایش قدرت ایران بواسطه تجهیز شدن به جنگافزارهای مدرن هشدار داده بود.